It is what you read when you don't have to that determines what you will be when you can't help it.
~Oscar Wilde

perjantai 8. kesäkuuta 2012

Holly Goldberg Sloan - Näkymätön poika

Näkymättömän pojan alkuteos on nimeltään I'll be there

Lupaan olla kiltti. 
Jos sinä löydät minut.
Sinä.
Löydät.
Minut.
Minä pyydän.
Pyydän sinua äänellä joka on minun sisälläni.
Mutta kukaan ei kuule sitä koskaan.
- Riddle-


Tämän kirjan jälkeen tekee mieli siivota huoneensa, ostaa kukkia pöydälle ja kutsua perhe ja ystävät kylään. Leipoa. Ostaa pakasteesta mustikoita ja leipoa mustikkapiirakka. Tarjota sitä niille kylään tulijoille. Ja vaniljakastiketta päälle.

Innostuminen on mukavaa. Innostuminen on vaikeaa. On vaikea olla miettimättä miten kertaalleen kuullulta jokin tarina, jotkin sanat tuntuvat. Tämän tekstin introsta varmaan jo ymmärsitkin, että Näkymättömän pojan kanssa ei käynyt niin. Kirjan ensimmäisen puoliskon ajan vilkuilin jatkuvasti etukantta ja tarkistin, kuka tämän kirjan on kirjoittanut. Nainen? Voiko nainen kirjoittaa näin? Holly kuka? Sivulla 300 alkaa harmittaa, loppu alkaa vääjäämättä lähestyä. Huomaan sen jäljellä olevien sivujen vähentymisestä, vaikka edelleen en voi kuin pitää sormet ristissä onnellisen lopun puolesta - vaikka en siihen juuri luotakkaan. Mieli teki lukea kirjasta vain joka toinen rivi saadakseni pian selville mitä kenellekin käy.

Kirjassa on 17-vuotias Sam, joka on isoveli ja koko maailma 10-vuotiaalle pikkuveli Riddlelle. Riddleä ei ole nimetty sattumalta "arvoitukseksi" vaan siltä poika vaikuttaakin - Riddle ei ole aivan tässä maailmassa. Sam hoitaakin puhumisen molempien veljesten puolesta. Kuten sanoin, Sam on Riddlen koko maailma, mutta veljeksillä on myös isä. Isä, joka on vienyt pojilta mahdollisuuden normaaliin elämään. Sam tutustuu Emilyyn ja kun kaksi erilaista maailmaa kohtaa, alkaa taistelu "kohti elämää, jossa veljesten ei tarvitse olla näkymättömiä." Lainaus kirjan takakannesta. Oikeastaan en halua kertoa juonesta enempää. Luvassa on rakkautta, surua, naurua, seikkailuja. Tämä kirja pitää vain lukea ja tuntea itse. Sen verran voin sanoa, että se on sen arvoinen. Holly Goldberg Sloan ei ole keksinyt pyörää uudelleen, mutta ei hänen tarvitsekkaan. Näkymätön poika on kirjoitettu sydämellä ja sen tuntee sydämessään.

Tähtiä täydet *****!

Ps. Miksi linkitän tähän yhteyteen Michael Jacksonia? Lue kirja ja tiedät :)




2 kommenttia:

  1. On aina niin mukavaa lukea arvio kirjasta, joka on vienyt lukijansa täysin mukanaan :)

    VastaaPoista
  2. Voi että, tämä kyllä täytyy lukea! Laitanpa samantien kirjan varaukseen, tai ainakin lukulistaan caps lock päällä :)

    VastaaPoista